آکورد چیست ؟ آکورد شناسی و تئوری موسیقی یک مسئله مهم برای تمام نوازندگان و آهنگساز هاست . امّا حقیقت ماجرا اینه که بیشتر این افراد نمیتوانند وقت و تلاش کافی برای این اصول بزارند
اختصاص دادن حتی مقدار کمی انرژی به چند مفهوم اساسی تئوری موسیقی ، راهگشای خیلی از مشکلاتی هست که در روند ساخت یک آهنگ بوجود میاد .
امّا مهمترین مفاهیم تئوری موسیقی که هر آهنگساز یا نوازندهای باید بدونه چیه ؟
یکی از مهمترین مهارتها ، ساخت آکورد هست . . . ساخت آکورد یکی از مباحث کلان در تئوری موسیقی بحساب میاد که قدرت این رو داره که چیزی که از موسیقی میشنوید و درک میکنید رو دگرگون کنه .
حتی اگه حالا بدونید که آکوردها چطور ساخته میشن یه بازبینی سریع میتونه به پرورش مهارتهای شما کمک کنه
در این مقاله یاد میگیرید که چطور با بخاطر سپردن الگوهای ساده نت ، 4 نوع آکورد رایج روی هر نت پایهای در موسیقی بسازید . با نتصدا همراه باشید.
آکورد در موسیقی چیست ؟
آکورد دو یا چند نت هارمونیک است که همزمان زده میشوند . اکثر آکوردهای اصلی با استفاده از 3 نت ساخته میشن که یکی از این نتها نت ریشه یا root هست . بقیه نتهای یک آکورد با توجه به نوع یا کیفیت اون آکورد تعیین میشن .
آکورد رو میشه با ده ها نت ساخت ، هرچند که نتیجه استفاده از چنین آکوردهایی احتمالاً یک حجم صدای عظیم و دیسونانت و ناهنجار بوجود میاره که صدای بقیه اجزای موزیک رو تو خودش گم میکنه .
برای درک بهتر نحوه کارکرد آکورد در موسیقی به موزیک خودتون مثل یک ساختمان فکر کنید که آکورد شما پایه و اساس و چهارچوب اون به حساب میاد .
شنوندگان همیشه موفق نمیشن که آکوردهای یک آهنگ رو تشخیص بدن ، امّا فضایی که در پشت ملودی آهنگ وجود داره و اون رو حمایت میکنه رو درک میکنند . آکورد رو میشه با هر چیزی از گیتار گرفته تا پیانو نواخت .
وقتی این اصولی که بهتون میگم رو بلد باشید ، ساخت آکورد و توالی آکورد براتون ساده میشه . برای شناخت درست آکوردها در موسیقی اوّل یاید فواصل موسیقیایی رو یاد بگیرید . . .
فاصله در موسیقی چیست ؟
به رابطه بین یک نت با نت دیگر در موسیقی میگن فاصله . آکوردها هم ترکیبی از انواع فواصل موسیقیایی به حساب میان و نوع فاصله بین نتهای یک آکورد ، کیفیت اون آکورد رو تعیین میکنه . همانطور که به زودی یاد میگیرید که کوچکترین تغییر در فواصل آکورد ، منجر به تغییرات بزرگی در کیفیت آکورد میشه .
برای درک فواصل در آکورد ، باید تعداد مشخصی نیمپرده رو در کنار هم قرار بدید ، به فاصله یک نت با نت قبل یا بعدش میگن نیمپرده یا سمیتون که روی دسته گیتار با فرت نشون داده میشه
روی پیانو هم پرده و نیمپرده به این صورته :
حالا که تفاوت بین پرده و نیمپرده رو متوجه شدید ، وقتشه که باهم چندتا آکورد بسازیم .
4 نوع آکورد: نحوه ساخت آکوردهای ساده
این چهار نوع آکورد اصلی با استفاده از سه نت ساخته میشن
ابتدا برای سهولت کار ، نحوه ساخت این آکوردها در کلید C رو به شما نشون میدم . امّا وقتی آکوردهای کلید C رو فهمیدید بعدش نیاز دارید که این آکوردها رو در کلیدهای دیگه هم یاد بگیرید تا به تسلط کامل برسید .
یادتون باشه قبل از رفتن سروقت مسائل پیچیدهتر مثل اضافه کردن فواصل اضافی به آکوردها و تشکیل آکوردهای پیشرفته باید به این اصول سادهای که میگم مسلط باشید.
4 نوع آکورد اصلی عبارتند از :
1- آکوردهای ماژور
آکوردهای ماژور صدای کامل و حل پذیری دارن . همه چیز از آهنگ Free Fallin از Tom Petty گرفته تا آهنگ Happy Birthday از توالی آکوردهای ماژور ساخته شدن .
آکوردهای ماژور با افزودن فواصل سوّم بزرگ (major 3rd) و پنجم پرفکت (Perfect 5th) به نت پایه ساخته میشن ، نت یا ریشه (root) هم نت آغازین آکورد هست. (در این مثال ریشه ما نت C هست)
فاصله سوّم ماژور (Major 3rd) به فاصله بین نت پایه و نت چهار نیمپرده (دو پرده) بالاتر میگن ، مثلاً اگه نت پایه ما C باشه نت E در فاصله سوّم ماژور اون قرار داره .
برای نت سوّم آکورد ، فاصله پنجم پرفکت رو داریم که هفت نیمپرده بالاتر از نت پایه قرار داره مثلاً اگه نت C نت پایه ما باشه ، G در فاصله پنجم پرفکت اون قرار داره ، حالا هرسه این نتها (C – E – G) رو همزمان بزنید . به این آکورد میگن C ماژور (C Major یا C )
- سوّم ماژور : 4 نیم پرده (C تا E)
- پنجم پرفکت : 7 نیم پرده (C تا G)
2- آکوردهای مینور
یه خبر خوب داریم ! اگه چیزهایی که تا اینجا گفتم رو فهمیده باشید ، به راحتی میتونید به بقیه آکوردهای اصلی هم تسلط پیدا کنید.
به نظر میرسه آکوردهای مینور یه دنیای به دور از فضای شاد آکوردهای ماژور دارن درحالی که فقط یک اختلاف بین نتهای یک آکورد ماژور و مینور با نت پایه یکسان وجود داره ! اکثر مردم فکر میکنند که این آکوردها حالت عبوس و افسردهای رو تداعی میکنند ، گرچه که به نظرم این حرفها ملاک نیست و از همین آکوردها تو بسیاری از آهنگها با حال و هوای شاد و آرامبخش هم استفاده شده ، هارمونی کلی و توالی آکوردها در کنار هم مهمه .
آکوردهای مینور با اضافه کردن یک فاصله سوّم مینور به نت پایه به همراه یک پنجم پرفکت ساخته میشن .
- سوّم مینور : سه نیم پرده (C تا #D)
- پنجم پرفکت : هفت نیم پرده ( C تا G)
3- آکوردهای دیمینیش (کاسته)
آکوردهای دیمینیش جون میدن برای ایجاد تنش و دیسونانت توی موزیکی که میخواید بسازید.
آکوردهای دیمینیش با اضافه کردن یک سوّم مینور و تریتون بالای نت پایه ساخته میشن . تریتون یعنی شیش تا نیم پرده .
سوّم مینور : سه نیم پرده
تریتون : 6 نیم پرده
4- آکوردهای اگمنت یا افزوده
آکوردهای اگمنت یا افزوده حس و حال عجیب و مخشوشی دارن ، یه چیز تو مایههای موسیقی متن فیلمهای تخیلی !
از میان آکوردهای اصلی به ندرت پیش میاد که از آکوردهای اگمنت استفاده بشه . آکوردهای اگمنت مثل آکوردهای ماژور ساخته میشن امّا بجای فاصله پنجم پرفکت از پنجم افزوده استفاده میکنیم .
آکورد C ماژور دارای نتهای E ، C و G هست ، بنابراین نتهای آکورد C افزوده میشه : E ، C و #G
سوّم ماژور : 4 نیم پرده
پنجم افزوده : هشت نیم پرده ( 4 پرده)
وقتی ساخت آکوردهای اصلی در کلید C رو یاد گرفتید ، شروع کنید به ساخت همین آکوردها در کلیدها دیگه . . .
این خیلی مهمّه که از دانش ساخت آکوردها برای نوازندگی ساز مورد نظر خودتون استفاده کنید . اگه سا شما طوریه که نمیشه باهاش آکورد گرفت ( مثل ویولن یا فلوت یا ساکسیفون ) همین نتها رو بصورت آرپژ بصدا دربیارید .
زیبایی تئوری موسیقی اینه که روی هر سازی قابل پیاده سازی هست. زمانی هم کاربردی میشه که شما واقعاً ازشون برای خلق یک اثر یا نوازندگی آهنگهای موجود استفاده کنید .
توالی آکورد ها چیست
حالا که میدونید آکورد چیه بیاید درمورد نحوه استفاده از آکورد در موسیقی هم صحبت کنیم . توالی اکورد به سیکل یا چرخه چند آکورد مختلف در قطعه موسیقی گفته میشه که پشت سر هم بصدا درمیان و معنی و حس خاصی رو در ذهن شنونده تداعی میکنن .بسته به سبک موسیقی ، توالی آکورد میتونه ساده یا پیچیده ، کوتاه یا طولانی باشه .
اگه تو این مورد تازهکار هستید، بلوز 12 میزانی یک توالی عالی برای آکوردهاست.
برگردیم به مثال آکورد Cماژور ، میشه با آکوردهای F ، C و G یک توالی ساده بلوز 12 میزانی ایجاد کرد . فقط کافیه به هرآکورد 4 ضرب اختصاص بدید .
جزوه آموزش آکوردگذاری روی ملودی که توی سایت نت صدا قابل دریافت هست هم خیلی توی توالی آکوردها بهتون کمک میکنه
بلوز 12 میزانی در C ماژور
C-C-C-C
F-F-C-C
G-F-C-C
یادتون باشه در ابتدای کار واقعاً نیاز نیست که حتماً از توالی آکوردهای پیچیده و بلند استفاده کنید. باید بتونید تنها با دوتا آکورد هم آهنگ بسازید ، همین حالا امتحان کنید و از چیزی نتسید!
ساخت آهنگهای بهتر با آکوردها
یادگیری نحوه ساخت آکوردها ممکنه در ابتدا سخت و گیج کننده به نظر برسه ، امّا مثل یادگیری ساز ، به مرور زمان آسون و ملکه ذهنتون میشه .
آکوردهایی که مد نظرتون هست رو در چندین کلید مختلف تمرین کنید و دفعه بعد که به موسیقی مورد علاقتون گوش میدید ، سعی کنید روی توالی اکوردهای اون آهنگ تمرکز کنید. این باید براتون مثل یک سرگرمی همیشگی باشه .
ممنون از اینکه با مقاله «آکورد چیست ؟ یادگیری آسان آکوردهای موسیقی» با نت صدا همراه بودید .
اگه علاقه دارید که به تمام آکوردهای موسیقی از ساده تا پیشرفته تسلط کامل داشته باشید و توالی آکورهای جذاب بسازید از صفحه دوره آموزش پیانو به زبان ساده دیدن کنید و یادگیری رو رایگان شروع کنید.
1 در مورد “آکورد چیست ؟ یادگیری آسان آکوردهای اصلی موسیقی”
چقدر خوب این مطلب رو توضیح دادین
چطور میتونم ادامه ی این مطلب رو مطالعه کنم ؟؟