تا حالا شده با گوش کردن به موسیقی، استرست کم بشه و ذهنت آرومتر بشه؟ این یکی از اثرات مثبت موسیقی روی مغزه. نوازندگی تاثیرات مثبتی روی مغز داره و میتونه حسابی مغز رو برانگیخته کنه. در واقع، برانگیختگی مغز یکی از آثار استثنایی موسیقی روی مغزه. با ما همراه باش تا بیشتر درباره تاثیر نوازندگی روی مغز و آثار شگفتانگیزش بدونی.
تغییرات در ساختار مغز با نوازندگی !
چند سال پیش، تحقیقی روی مغز یه سری از افراد داوطلب انجام شد. تو این تحقیق، یه سری از افراد نوازنده و یه سری دیگه آدمای معمولی بودن. بعد از اسکن مغز همهی داوطلبا، محققان تفاوتهای مهمی تو مغز این دو گروه پیدا کردن. مثلاً، جسم پینهای که دو نیمکره مغز رو به هم وصل میکنه، تو نوازندهها خیلی بزرگتر از آدمای عادی بود.
اگه دقت کرده باشی، خیلی از دانشمندان معروف و باهوش مثل انیشتین به موسیقی و نوازندگی علاقه داشتن. بنابراین، بیدلیل نیست که اینقدر از اهمیت و تاثیر نوازندگی روی مغز صحبت میکنن. افزایش سلولهای خاکستری مغز یکی دیگه از نتایج نوازندگی بر تغییر ساختار مغزه. علاوه بر این، نوازندگی ارتباط بین دو نیمکره مغز رو هم تقویت میکنه. افزایش قدرت حافظه و استدلال هم دو نتیجه دیگهای هستن که دانشمندان برای تاثیر نوازندگی روی مغز عنوان کردن.
تقویت حافظه و نوازندگی
همونطور که گفتیم، تقویت حافظه یکی از اثرات نوازندگی روی مغزه که به صورت علمی ثابت شده. کسایی که از بچگی نوازندگی رو یاد میگیرن، تاثیر فوقالعاده موسیقی روی قدرت تکلم خودشون رو تجربه میکنن و میدونن که نوازندگی چقدر میتونه روی حافظه و پردازش کلام تاثیر بذاره.
این افراد میدونن که در حین نواختن، دقت به ریتم و ملودیها بعد از مدتی به افزایش حافظه و تمرکز کمک میکنه. یه پژوهش نشون میده که کودکان نوازنده نسبت به همسن و سالهای خودشون کلمات بیشتری حفظ هستن و این یکی دیگه از دلایلیه که رابطه نوازندگی و مغز رو ثابت میکنه.
تاثیر نوازندگی روی سلامت روان
کسایی که مرتب نوازندگی میکنن به دلیل تاثیر نوازندگی روی مغز، کمتر دچار بیماریهای روانی مثل پرخاشگری و افسردگی میشن. چون همونطور که گفتیم، نوازندگی باعث افزایش تمرکز میشه و کنترل عاطفی و توانایی مدیریت استرس رو تقویت میکنه.
تو یه پژوهش، مغز افراد 6 تا 18 سال رو اسکن کردن و نتایج نشون داد که مغز این افراد سطح اضطراب پایینی داره. همین کم بودن استرس و نگرانی، از بیماریهای جسمی مثل ناراحتی معده و فشار خون جلوگیری میکنه. نوازندگی حتی میتونه باعث افزایش خودباوری هم بشه.
تاثیر نوازندگی روی مهارتهای حرکتی
نوازندگی باعث افزایش قدرت و مهارتهای حرکتی هم میشه. چون هنگام نوازندگی لازمه که نوازنده چشم، دست و گوشهاش رو با هم هماهنگ کنه. با تکرار نوازندگی، فرد میتونه حرکات رو بهتر هماهنگ کنه. دلیلش اینه که با هر بار تکرار، قدرت عصبهای مغزی بیشتر میشه و هماهنگ کردن حرکات بدن راحتتر میشه. البته افزایش قدرت مغز فقط به مهارتهای حرکتی محدود نمیشه و تاثیرات بیشتری هم داره.
کاهش روند پیری
تاثیر نوازندگی روی کاهش روند پیری هم شناخته شدهست. افرادی که ساز میزنن، در پیری قدرت پردازش کلام و حافظهشون رو از دست نمیدن. تو سال 2015، یه تحقیق تو کانادا نشون داد افرادی که تو جوانی نوازندگی میکردن، نسبت به سایر کهنسالان 20 درصد قدرت بیشتری تو تشخیص کلام و مهارتهای شنیداری و دیداری داشتن.
افزایش قدرت شنوایی و نظم
نوازندگی باعث تقویت شنوایی و نظم هم میشه. وقتی شما یه ساز رو تمرین میکنی، باید به دقت به نتها گوش بدی تا موسیقی رو درک کنی. با تمرینهای مستمر، قدرت شنواییات بالا میره و نظم بیشتری هم خواهی داشت. چون تو موسیقی، موفقیت با تمرین و انضباطه. بزرگترین نوازندههای دنیا با نظم و تمرین مداوم به جایی رسیدن.
تاثیر نوازندگی پیانو و تقویت مهارت ریاضی
تو نواختن پیانو باید نتها رو بشماری، بنابراین با تکرار نوازندگی، مهارت ریاضیات هم تقویت میشه. ذهن شما برای شمارشها و به خاطر سپردن درگیر میشه و این باعث میشه کودکان نوازنده پیانو تو مدرسه نمرههای بهتری تو ریاضی بگیرن.
سخن آخر : پیانو یکی از سازهای محبوبیه که یادگیریش میتونه خیلی هیجانانگیز باشه. نواختن پیانو تاثیر زیادی روی مغز داره و تو این مطلب توضیح دادیم که چطور نوازندگی میتونه ساختار مغز رو تغییر بده. مهم نیست چند سالته، اگه علاقه داری میتونی از همین امروز نوازندگی پیانو رو یاد بگیری و نتایج فوقالعادهش رو تو زندگیت ببینی.